ОбразУвателна мъка за учители, родители и ученици

Няма налично описание.

 

Тази година пишем и говорим за различни проблеми в Образованието. Много от тях ги знаем от години, от поколения, други – като дистанционното обучение- са нова точка в системното нежелание на нашите управници да погледнат истината в очите, че правят все по-голяма каша в главите на децата. Знанията, които получават са непостоянни, разпокъсани, лъжливи и скучно написани в учебниците. ОбразУвателна мъка за учители, родители и ученици.
 
Няма да повдигнем въпроса за дистанционното обучение, защото стана ясно, че нищо не е ясно и само малък процент от децата са научени на нещо с геройските усилия на шепа учители и родители.
Искаме да споделим недоволството си от един традиционен феномен, повтарящ се всяка година в различни училища, а именно – озвучаването в последния момент по кои учебници ще се учи. Всеки родител би искал да се подготви за предстоящата учебна година достатъчно от рано. Това тетрадки, това помагала, учебници. Естествено бихме искали да спазим изискванията на всеки учител, директор на училище и МОН. Но бихме искали да знаем тези изисквания навреме, а не на 15 септември или първия учебен час по съответния предмет.
 
Ей тогава започва приключението за всички по веригата. Хаос, бързане, забравени или недоставени помагала, родители пред книжарници на опашки до 12 ч през нощта, за да вземат напълнена раница с прясно обвити тетрадки и учебници. Тоест всички семейства обединени от една трагедия – да се организират в последния момент и да осигурят поне с материали една по-успешна учебна година.
 
Допълнителен грозен мотив в тази подготвителна дандания, внася факта, че заради карантината и влошеното икономическо състояние на държавата ни, много семейства останаха без работа или с наполовина намалени финанси. Родителите се опитват да облекчат поне малко финансовата тежест за закупуването на помагала и учебници като издирват запазени от ученици от предходни класове. Да, използвани са, но е по-евтинко. И идва голямата изненада от първия учебен ден/час – оказва се, че не всички учебници са подходящи тази година – например Географията – нещо се е променило от предната година, може би открит нов континент и това струва допълнително между 17-20 лв. Тази изненада може да бъде за всеки друг предмет, миналата година учебника по История е бил от две части, а тази е обединен в една голяма тежка тухла. Защо да не платим допълнително едни 20 лв още, да си направим колекция от учебници, да станем съучастници в отрязването на още няколко дървета, да обогатим още повече стотината знайни и незнайни издателства. Така докато се усетим едни 200-300 лв поне, ни казват довиждане и повярвайте това е голям удар за семейният бюджет на внушителен брой семейства.
 
Уважаеми Учители и Директори, ние Родителите знаем колко Ви е сложно, знаем и за странните заповеди от МОН, РЗИ, знаем за Вашия синдикат, знаем за неволите Ви. И Ви молим да бъдете съпричастни и към нас, /тези, които си плащаме данъците и учебниците, тези, които все още на инат живеем в България и искаме Български учител да учи децата ни/.
Отнесете се с повече разбиране към нашето време, усилия, средства. Не забравяйте, че много останаха без работа и че трябва освен да купуват учебници по два пъти, трябва да хранят и се грижат за децата. Моля давайте информация по рано.

Страница 1 от 13

Търсачка

© 2020 Движение „Възраждане“ - Добрич. Всички права запазени.