Колко ни струва Йордан?

 

 

    Колко всъщност струват на бюджета на Община Добрич грешките на управлението на Йордан Йорданов? Лошо изготвените европейски проекти с които се хвалеше управляващият вече пета година градоначалник, ще струват на Добруджанци точно 2 779 735 лева! Всички големи инфрастуктурни проекти на Община Добрич са с наложени финансови корекции, сочи справка в Информационната система за управление и наблюдение на средствата на ЕС в България 2020. Голямата гордост Йорданов така нареченият "Воден Цикъл", проект за 110 милиона лева има наложена финансова корекция от 5% или 1 332 043 лева справка тук.

 

 

 

Зад спокойно звучащата дума "корекции", всъщност се крие истинската "глоби". Контролиращите институции не коригират, а глобяват некадърността на управляващите с над 2 млн. лв. Когато предложихме в Добрич да има безплатни детски ясли и градини ни беше обяснено, че няма пари. За пореден път се убеждаваме, че пари има. Просто не се управляват правилно. От видимите резултати на безхаберието страдаме всички. Трошим си колите по дупките, ходим в разбити болници, градът ни намалява ежедневно.

 

   Всеки нормален гражданин зает с ежедневните си проблеми ще си каже "това мен не ме засяга" или "общината ще обжалва" и това е напълно нормална реакция, но дупката в бюджета ще бъде усетена от всички. Наистина е практика юристите от общината да обжалват всяка финансова корекция, но нямат нито едно спечелено дело. Нещо повече, освен загубените дела всички разноски по тях са присъдени на Община Добрич или с други думи на всички нас! Приходите във всяка една община се сформират от събраните данъци на гражданите, по презумция те трябва да се изразходват за чистота, детски градини, паркове, градска инфрастуктира. С дупка в бюджета от близо 3 милиона лева, не се чудете защо няма пари за нови детски площадки, защо Добрич е мръсен град.

ОбразУвателна мъка за учители, родители и ученици

Няма налично описание.

 

Тази година пишем и говорим за различни проблеми в Образованието. Много от тях ги знаем от години, от поколения, други – като дистанционното обучение- са нова точка в системното нежелание на нашите управници да погледнат истината в очите, че правят все по-голяма каша в главите на децата. Знанията, които получават са непостоянни, разпокъсани, лъжливи и скучно написани в учебниците. ОбразУвателна мъка за учители, родители и ученици.
 
Няма да повдигнем въпроса за дистанционното обучение, защото стана ясно, че нищо не е ясно и само малък процент от децата са научени на нещо с геройските усилия на шепа учители и родители.
Искаме да споделим недоволството си от един традиционен феномен, повтарящ се всяка година в различни училища, а именно – озвучаването в последния момент по кои учебници ще се учи. Всеки родител би искал да се подготви за предстоящата учебна година достатъчно от рано. Това тетрадки, това помагала, учебници. Естествено бихме искали да спазим изискванията на всеки учител, директор на училище и МОН. Но бихме искали да знаем тези изисквания навреме, а не на 15 септември или първия учебен час по съответния предмет.
 
Ей тогава започва приключението за всички по веригата. Хаос, бързане, забравени или недоставени помагала, родители пред книжарници на опашки до 12 ч през нощта, за да вземат напълнена раница с прясно обвити тетрадки и учебници. Тоест всички семейства обединени от една трагедия – да се организират в последния момент и да осигурят поне с материали една по-успешна учебна година.
 
Допълнителен грозен мотив в тази подготвителна дандания, внася факта, че заради карантината и влошеното икономическо състояние на държавата ни, много семейства останаха без работа или с наполовина намалени финанси. Родителите се опитват да облекчат поне малко финансовата тежест за закупуването на помагала и учебници като издирват запазени от ученици от предходни класове. Да, използвани са, но е по-евтинко. И идва голямата изненада от първия учебен ден/час – оказва се, че не всички учебници са подходящи тази година – например Географията – нещо се е променило от предната година, може би открит нов континент и това струва допълнително между 17-20 лв. Тази изненада може да бъде за всеки друг предмет, миналата година учебника по История е бил от две части, а тази е обединен в една голяма тежка тухла. Защо да не платим допълнително едни 20 лв още, да си направим колекция от учебници, да станем съучастници в отрязването на още няколко дървета, да обогатим още повече стотината знайни и незнайни издателства. Така докато се усетим едни 200-300 лв поне, ни казват довиждане и повярвайте това е голям удар за семейният бюджет на внушителен брой семейства.
 
Уважаеми Учители и Директори, ние Родителите знаем колко Ви е сложно, знаем и за странните заповеди от МОН, РЗИ, знаем за Вашия синдикат, знаем за неволите Ви. И Ви молим да бъдете съпричастни и към нас, /тези, които си плащаме данъците и учебниците, тези, които все още на инат живеем в България и искаме Български учител да учи децата ни/.
Отнесете се с повече разбиране към нашето време, усилия, средства. Не забравяйте, че много останаха без работа и че трябва освен да купуват учебници по два пъти, трябва да хранят и се грижат за децата. Моля давайте информация по рано.

Страница 1 от 13

Търсачка

© 2021 Движение „Възраждане“ - Добрич. Всички права запазени.