Уважаеми Общински Съветници, г-н Кмет с настоящото становище изразяваме нашето категорично несъгласие с намерението за поемането на дългосрочен дълг в размер на 12 000 000 лева. Липсата на мотивировка и конкретика за това каква точно част пешеходната зона на град Добрич и липсата на проектни параметри буди у нас недоумение. Поемането на дългосрочен дълг в настоящата нестабилна финансова обстановка би поставило бъдещият състав на Общински Съвет и бъдещите кметове на град Добрич в изключително тежко положение.

     По наши изчисления, по параметрите, заложени за обществено обсъждане, след изтичането на срока за погасяване на дългосрочният дълг, дължимата сумата ще нарастне до 14,5 милиона лева, като не отчитаме ежегодните повишения на основните лихвени проценти. Липсва и също така ясна мотивировка от страна на кмета на град  Добрич, защо е нужен цялостен ремонт на пешеходната зона на централната градска част, при положение,  че същата беше ремонтирана основно през 2011г. Настояваме за разглеждане и на алтернативни решения като: основен ремонт на компрометираните участъци, полагане на асфалтова настилка или друг вид устойчива на атмосферните влияния настилка, с цел размерът на поетият дълг да бъде няколко пъти по-малък.  

  На 18.04.2022 г. ние от Възраждане Добрич изпратихме сигнали до Областен Управител, Кмет на град Добрич и РЗИ Добрич относно отвратителното състояние на зала Русалка. Поискахме спешно започване на ремонт и превръщането на залата в цивилизовано място за спортуване.

  На 03.05.2022 г. получихме писмо от Община Добрич в което ни се обяснява, че виновен за опасното състояние на залата, няма и са взети спешни мерки, като забележете… залата е просто затворена, след предписание от РЗИ Добрич до отстраняване на проблемите. За капак на всичко е смъмрен и ХК Добруджа, които въпреки отвратителните условия, направиха прекрасно състезание за малки и големи.


От цялата реакция на Общината разбираме, че тя за пореден път прехвърля отговорността си върху единствените хора, които се опитват да създават нещо в Добрич, а именно състезателите и спортните клубове на града.

Ако една Община не може да ремонтира една спортна зала, по-специално нейният таван и тоалетни, за какво изобщо съществува тази администрация? Когато един външен организъм само изсмуква обществен ресурс, той може да бъде определен само, като паразит.

Десетилетия наред Община Добрич ползва публичните активи, без да инвестира в тях, още повече без да строи нищо ново. Училищата, здравните заведения, спортните зали на града са под всякаква критика.
Центърът става все по-видимо отражение на деградивната общинска политика.

  Общински съветник на Възраждане проведе разговор с директор ОП “Спортни имоти” и получи уверение, че още в началото на следващата седмица ще бъде пусната докладна до кмета Йорданов с искане за ремонт на залата. Час по-скоро зала Русалка трябва да бъде безопасна и пусната в експлоатация. Ще поискаме с писмо до кмета на Добрич и Обс Добрич това да се случи до края на месец Юни. Една Община има ресурсите и възможностите да два месеца да ремонтира и освежи спортна зала.
Въпросът е дали има желанието?

Недопустимо е столицата на Добруджа да няма нито една цивилизована спортна зала!

 

 

На 16.04.2022 г. се проведе състезание в зала Русалка.
На състезанието присъстваха деца и родители от цяла Североизточна България.

Това, което завариха спортистите и гостите на Добрич беше опасна за здравето им спортна зала, която е спряла развитието си някъде през 1988 г.Родители ни сигнализираха и представител на Възраждане посети веднага обекта.Това, което видяхме беше достойно за страна от третия свят, не за столицата на Добруджа.

Парапетите бяха в прах, седалките непочистени, но това беше най-малкия проблем.
От тавана на залата стърчат опасни предмети, които не се знае кога ще паднат върху състезателите.
Тоалетните са отвратителни. Използвани, но без възможност за почистване.
Зловонието се усеща още в коридора. Деца и родители не можеха да ползват тоалетна, а предвид състезанието те имаха нужда от нея. Принуждаваха се да обикалят по храсти и дървета в района.

Настояваме за взимане на спешни мерки за обезопасяване на залата и привеждането й в цивилизован вид!

 

 

 

Страница 1 от 7

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Нов председател на Възраждане Добрич
виж още...
Общината да подпомогне медиците от МБАЛ Добрич
виж още...
За кожата на един предател
виж още...
Обратно в детската градина
виж още...

НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Добруджа може и заслужава да бъде световна столица на чистите
виж още...
ПП Възраждане с отворена среща в Каварна
виж още...
По културата ще ги познаете
виж още...
Шумов терор над кварталите в Добрич (Видео)
виж още...
Ремонт на ремонта за 12млн. лева
виж още...

Facebook

© 2023 Движение „Възраждане“ - Добрич. Всички права запазени.