Фадрома изрина детска площадка

Фадрома изрина детска площадка, за да платим отново за изграждането й!

Всичката Мара втасала и на хорото се хванала. Така най-добре може да се опише един от последните ремонти предприет от Община Добрич. След като багерите и фадромите преминаха по доста от улиците на града, сега дойде ред на детската площадка в пространството между Младежкия дом и хотел „България“, до „Мир“-овете. 
От игрушките и катерушките вече няма спомен. Масивните шестоъгълни плочи и другите орнаменти от настилката в района на детската площадка бяха изринати от греблото на фадромата преди дни и натоварени на камиони. Теренът е изравнен и подготвен за строителни дейности. 
Дали обаче това бе най-спешния и неотложен ремонт, който местната власт трябваше да предприеме? Едва ли. 
Все още в Добрич има редица междублокови пространства и райони, в които детските площадки липсват или ако ги има, са в незадоволително състояние. Вместо обаче да насочи усилията и средствата си към тях община Добрич реши да разруши една детска площадка в идеално състояние и да изгради на нейно място ново. 
Тук се появява въпроса, защо бе необходимо да се разруши до основи това място за игри, а не да се ремонтира. Още повече, че и игрушките, и настилката в района бяха в добро състояние и имаха нужда само от освежаване. Защо бе нужно наетите частни фирми да изринат всичко и да получат заплащане за това от местната хазна, вместо ремонтите да бъдат извършени от общинското предприятие „Комуналстрой“. 
Познавайки практиката в Добрич и България от изминалите 30-ина години, новата площадка и съпътстващата инфраструктура ще бъдат изградени набързо, като случайно или не това се прави точно преди изборите за кмет и общински съветници. Качеството е под въпрос и само след няколко години ще трябва да се ремонтира изцяло или отново да се разруши и изгради. 
Местната власт в Добрич трябва да даде отговор и на въпроса, какво се случва със старите, но запазени и годни за употреба плочи от настилката в района на детската площадка, а и от останалите строителни обекти в града. Плочите и бордюрите бяха в доста добро състояние и могат да се използват за други обекти. Практиката през годините обаче е показала, че това не се случва. В най-добрия случай тези годни за употреба строителни материали се складират някъде, след което биват изписвани като брак и извозвани нанякъде…

© 2021 Движение „Възраждане“ - Добрич. Всички права запазени.