Търговците на пазара – вече не вярваме на никого

 
Проблеми от години без адекватни решения. Така можем да обобщим ситуацията на централния пазар в Добрич. Днес кандидатът за кмет на Добрич от ПП „Възраждане” д-р Николай Бекяров и водача на листата за общински съветници журналиста Мирослав Балчев разговаряха с търговците на пазара. 
Основният проблем е цялостното състояние и най-вече липсата на адекватни за 21 век удобства. Хората не са запознати с проектните предложения за новата визия на пазара и не вярват, че нещо ще бъде променено. В долната, непокрита част, на търговската площ са на мнение, че изграждането на закрита конструкция би била решение. Според тях това няма да изисква финансиране от милиони и ще бъде полезно, най-вече при дъжд. 
 
В горната, покрита част, пък се оплакаха от нелоялната конкуренция. Постоянно в района спират бусове с плодове и зеленчуци, подбиват цените и не заплащат такси за дейността си, посочи продавачка на плодове и зеленчуци.
Според търговците събираните от общинското предприятие такси са прекалено високи. Месечният наем за една маса е 140 лв. Сумата е прекалено висока за град като нашия, посочиха те и дадоха за пример Ямбол, където ползването на масата е 60 лв. 
 
Пред д-р Николай Бекяров и Мирослав Балчев търговците споделиха още, че оборотите са паднали изключително много през последните години, като основна причина за това са отворените в Добрич големи хипермаркети. Хората предпочитат да пазарят в тях, защото разполагат с големи паркинги, докато на пазара такъв няма. 
Търговците настояха още и за по-сериозна заинтересованост от страна на ръководството на ОП „Общински пазари”. Ние дори не знаем как изглежда управителят споделиха те. В района има инфраструктурни проблеми  решението, на които е лесно. За пример бе дадена дупка, която от няколко месеца не е запълнена. Сега е обозначена с два големи камъка. Във времето е имало доста случаи на автомобили, които са пропадали в нея. 
И тук, както и при останалите срещи на д-р Николай Бекяров и Мирослав Балчев, съгражданите ни изразиха възмущението си от кметския екип и общинските съветници през годините, които идват при тях само по време на предизборната кампания. 
 
Проблемите на централния пазар на Добрич са много и са натрупвани през годините. Решението им, особено в частта за цялостно изграждане на нов пазар е трудно. За да бъде направено обаче е необходимо местните управници да говорят с търговците и да вземат под внимание техните искания, защото те са хората, които работят там всеки ден. Важно е да се обръща внимание и на останалите проблеми, които общинската администрация може да реши лесно, особено когато става въпрос за запълването на една дупка. 
 
 
Заедно можем всичко. Възраждане – бюлетина 48.
        
© 2021 Движение „Възраждане“ - Добрич. Всички права запазени.