Ние от Възраждане чистим този паметник вече трети път

Паметникът на хан Аспарух е едно от знаковите места на Добрич.
Място, където отдаваме почит на предците си и би трябвало да се вдъхновяваме от делата и заветите им.
 
Вместо символи на родовата ни памет, паметниците в Добрич са превърнати в отражение на  времената, в които живеем –  надраскани, опетнени, поругани и без капка достойнство.
 
Парадоксалното е, че това не пречи на властимащите да провеждат официалните си чествания под драсканиците, често пъти неподходящи за лица под 18 г. 
 
Вчера екип на Възраждане-Добрич, с подкрепата на доброволци, направи опит за почистване паметника на хан Аспарух. Състоянието му е плачевно.
Драсканиците със спрей успяхме да почистим, но целият паметник е надраскан и с перманентен маркер. Него не успяхме да разградим, макар и да опитахме с два различни антиспрей материала.
 
Докато чистихме, дойдоха семейство туристи от чужбина, които пожелаха да се снимат в основата на паметника. Единият родител пожела да снима детето си, но от ляво имаше драсканици, които го отказаха, реши да го снима от дясната страна на хан Аспарух..., но там имаше още по отблъскващи „рисунки”... и човекът просто се отказа.
Туристите дойдоха и се снимаха с нас и с четки в ръце.
Поздравиха ни и си тръгнаха със спомен от разрухата, която видяха  в Добрич.
 
Лошото е, че някои от драсканиците са изписани с красив, интелигентен почерк, т.е. не драскат стандартните лумпени,  вече драскат и тези, които пишат красиво...
Това показва тоталната деградация в обществото ни и пълната липса на ценности в поколенията на безкрайния преход.
 
Ние от Възраждане чистим този паметник вече трети път.
Всеки път го заварваме все по-отблъскващ, със все по-неприятни надписи и „рисунки”.
За почти две години, в които почистваме паметниците на хан Аспарух и деспот Добротица, Община Добрич не направи и малка постъпка да свърши нещо. Стигна се до там, че дори и лампите на знамето, в основата на хан Аспарух, бяха ремонтирани от доброволци.
Бюрократите не се интересуват от паметници.
 
Община Добрич доказа, че може само да руши!
Управлението на Общината е вредно.
 
Добруджанците сме известни със своята упоритост.
Стискаме зъби и пред трудностите ставаме още по-мобилизирани.
 
Следващият обект, който ще възродим се нарича Община Добрич.
 
Време ни е за Възрожденски Добрич!
Поредния поруган от вандали паметник изчисти Възраждане-Добрич

Спрей за 12 лв., 10-ина литра вода, четка, кърпа и 30-ина минути. Плюс ентусиазъм, гражданска съвест и непримиримост към вандализма и простащината. Сборът от всичко това доведе до поредния почистен от Възраждане-Добрич паметник. Монументът е скромен и може би незначителен на фона на паметниците на Хан Аспарух и Деспот Добротица, които възрожденци също почистиха през изминалите месеци.

 Намира се в пространството между Обредния дом и сградата на Община Добричка, точно зад стъпалата, на които младоженците и техните гости си правят снимки за спомен след като са си казал „Да“. Паметникът, изобразяващ седнала жена, бе грозно поруган преди повече от половин година. Дали злосторниците са били подрастващи със съмнително възпитание или възрастни с още по-съмнителна ценностна система, можем само да гадаем. Червената и лилава боя, с които бяха нацапали паметника обаче ни дава правото да твърдим, че със сигурност с тях трябва да се поработи, по един или друг начин.

За съжаление вандалите остават анонимни. Въпреки че в района на Обредния дом и Община Добричка има монтирани камери за видеонаблюдение, злосторниците не са заловени. Каква е причината вандалите да не бъдат открити след преглед на камерите в района от оторизираните с опазването на културните ценности в Добрич, можем само да гадаем. Със сигурност обаче имаме правото да твърдим, че поддържането на паметниците в добро състояние не е приоритет на общинската управа. Защото, ако местната власт действително имаше желание, паметникът щеше да бъде почистен най-късно няколко дни след като бе поруган. Същото важи и за монументите на Хан Аспарух и Деспот Добротица. Ние, от Възраждане – Добрич ще продължим да се грижим за опазването на паметниците в града и ще ги почистваме след всяка вандалска проява. Дали обаче е правилно да се разчита само на група ентусиасти, за които националната памет и моралът все още са ценност, е друг въпрос. Призоваваме правоохранителните органи и местната власт да обърнат по-сериозно внимание на проблема и поне да прегледат записите от камерите за видеонаблюдение, за да установят злосторниците, за които е ясно, че нямат морални задръжки.

Възраждане-Добрич почисти Братската могила край Паскалево

 

 

Възраждане-Добрич почисти Братската могила край Паскалево За поредна година Възраждане-Добрич почисти района на Братската могила край село Паскалево. Избуелите треви пред входа затрудняваха достъпа до монумента, а спирането на автомобили от желаещите да сведат глава пред загиналите за Освобождението герои, бе невъзможно. Само за няколко часа, въоръжени с ентусиазъм, моторна коса и лозарски ножици, възрожденци окосиха тревите и подрязаха храстите. Бяхме се подготвили и за оборка, но за наша радост в района на паметника нямаше изхвърлени отпадъци. Първото почистване от Възраждане на района около Братската могила бе осъществено през 2016 г., когато растителността бе достигнала такива размери, че паметникът не се виждаше. Възраждане-Добрич ще продължи да бди за опазване доброто състояние на паметниците в региона. През миналата годините членовете на организацията премахнаха обидни надписи и просташки драсканици от паметниците на Хан Аспарух и Деспот Добротица.

Страница 1 от 2

© 2021 Движение „Възраждане“ - Добрич. Всички права запазени.