Поредния поруган от вандали паметник изчисти Възраждане-Добрич

Спрей за 12 лв., 10-ина литра вода, четка, кърпа и 30-ина минути. Плюс ентусиазъм, гражданска съвест и непримиримост към вандализма и простащината. Сборът от всичко това доведе до поредния почистен от Възраждане-Добрич паметник. Монументът е скромен и може би незначителен на фона на паметниците на Хан Аспарух и Деспот Добротица, които възрожденци също почистиха през изминалите месеци.

 Намира се в пространството между Обредния дом и сградата на Община Добричка, точно зад стъпалата, на които младоженците и техните гости си правят снимки за спомен след като са си казал „Да“. Паметникът, изобразяващ седнала жена, бе грозно поруган преди повече от половин година. Дали злосторниците са били подрастващи със съмнително възпитание или възрастни с още по-съмнителна ценностна система, можем само да гадаем. Червената и лилава боя, с които бяха нацапали паметника обаче ни дава правото да твърдим, че със сигурност с тях трябва да се поработи, по един или друг начин.

За съжаление вандалите остават анонимни. Въпреки че в района на Обредния дом и Община Добричка има монтирани камери за видеонаблюдение, злосторниците не са заловени. Каква е причината вандалите да не бъдат открити след преглед на камерите в района от оторизираните с опазването на културните ценности в Добрич, можем само да гадаем. Със сигурност обаче имаме правото да твърдим, че поддържането на паметниците в добро състояние не е приоритет на общинската управа. Защото, ако местната власт действително имаше желание, паметникът щеше да бъде почистен най-късно няколко дни след като бе поруган. Същото важи и за монументите на Хан Аспарух и Деспот Добротица. Ние, от Възраждане – Добрич ще продължим да се грижим за опазването на паметниците в града и ще ги почистваме след всяка вандалска проява. Дали обаче е правилно да се разчита само на група ентусиасти, за които националната памет и моралът все още са ценност, е друг въпрос. Призоваваме правоохранителните органи и местната власт да обърнат по-сериозно внимание на проблема и поне да прегледат записите от камерите за видеонаблюдение, за да установят злосторниците, за които е ясно, че нямат морални задръжки.

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Костадин Костадинов: Добрич прилича на запустяла градина (Видео)
виж още...
Подписка за референдум в защита на лева започна Възраждане в Добричка област (Видео)
виж още...
Село Добромир и Димитър Дончев Доктора (Видео)
виж още...
И едно здраво дърво е недопустимо! (Видео)
виж още...

НОВИНИ И СЪБИТИЯ

ПП Възраждане издигна Калинка Василева за кандидат за кмет на Община Генерал Тошево
виж още...
ПП Възраждане издига Марин Попов за кандидат за кмет на Община Балчик
виж още...
ПП Възраждане издига Искрен Събев за кандидат за кмет на Община Добричка
виж още...
ПП Възраждане издига Елена Соленкова за кандидат за кмет на Община Шабла
виж още...
ПП Възраждане издига за кмет на Добрич инж. Георги Джендов
виж още...
Ново ръководство на ПП Възраждане - Добрич
виж още...

Facebook

© 2023 ПП „Възраждане“ - Добрич. Всички права запазени.