Поредния поруган от вандали паметник изчисти Възраждане-Добрич

Спрей за 12 лв., 10-ина литра вода, четка, кърпа и 30-ина минути. Плюс ентусиазъм, гражданска съвест и непримиримост към вандализма и простащината. Сборът от всичко това доведе до поредния почистен от Възраждане-Добрич паметник. Монументът е скромен и може би незначителен на фона на паметниците на Хан Аспарух и Деспот Добротица, които възрожденци също почистиха през изминалите месеци.

 Намира се в пространството между Обредния дом и сградата на Община Добричка, точно зад стъпалата, на които младоженците и техните гости си правят снимки за спомен след като са си казал „Да“. Паметникът, изобразяващ седнала жена, бе грозно поруган преди повече от половин година. Дали злосторниците са били подрастващи със съмнително възпитание или възрастни с още по-съмнителна ценностна система, можем само да гадаем. Червената и лилава боя, с които бяха нацапали паметника обаче ни дава правото да твърдим, че със сигурност с тях трябва да се поработи, по един или друг начин.

За съжаление вандалите остават анонимни. Въпреки че в района на Обредния дом и Община Добричка има монтирани камери за видеонаблюдение, злосторниците не са заловени. Каква е причината вандалите да не бъдат открити след преглед на камерите в района от оторизираните с опазването на културните ценности в Добрич, можем само да гадаем. Със сигурност обаче имаме правото да твърдим, че поддържането на паметниците в добро състояние не е приоритет на общинската управа. Защото, ако местната власт действително имаше желание, паметникът щеше да бъде почистен най-късно няколко дни след като бе поруган. Същото важи и за монументите на Хан Аспарух и Деспот Добротица. Ние, от Възраждане – Добрич ще продължим да се грижим за опазването на паметниците в града и ще ги почистваме след всяка вандалска проява. Дали обаче е правилно да се разчита само на група ентусиасти, за които националната памет и моралът все още са ценност, е друг въпрос. Призоваваме правоохранителните органи и местната власт да обърнат по-сериозно внимание на проблема и поне да прегледат записите от камерите за видеонаблюдение, за да установят злосторниците, за които е ясно, че нямат морални задръжки.

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Нов председател на Възраждане Добрич
виж още...
Общината да подпомогне медиците от МБАЛ Добрич
виж още...
За кожата на един предател
виж още...
Обратно в детската градина
виж още...

НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Добруджа може и заслужава да бъде световна столица на чистите
виж още...
ПП Възраждане с отворена среща в Каварна
виж още...
По културата ще ги познаете
виж още...
Шумов терор над кварталите в Добрич (Видео)
виж още...
Ремонт на ремонта за 12млн. лева
виж още...

Facebook

© 2023 Движение „Възраждане“ - Добрич. Всички права запазени.