Основна цел на „Възраждане“ е да информират гражданите какво се случва в общината и в общинския съвет

От „Възраждане“ са си поставили за цел да информират гражданите какво се случва в общината и в общинския съвет. Затова след всяко заседание на ОбС Добрич от патриотичната организация разпространяват видео и прессъобщение до медиите. Призивът им е добричлии да се интересуват
дейно от случващото се в общината и да загърбят апатията, за да възродим заедно града си.

  Единствено възрожденци и още един съветник от друга политическа сила не са подкрепили бюджета за 2024 г. Според тях в него отново липсва дългосрочна стратегия и виждане за развитието на Добрич. „Вместо това получаваме още от същото, което е подигравка за всички жители на града“ и допълват, че „свободното падане очевидно ще продължи“. От „Възраждане“ не са съгласни, че столицата на Златна Добруджа отново ще остане без денонощна аптека, въпреки техните предложения и призиви. Никъде в бюджета не присъства висшето образование и очевидно ще бъде пропусната още една академична година за дългоочаквания Медицински колеж. Не е било включено обследване и проектиране на ремонта на река Добричка, която е в критично състояние. Дори малките победи, постигнати от общинските съветници, са пирови и несигурни. Средствата за Фонда за лечение на деца, както и половината от допълнителните 400 000 лв. за
спорт са били заложени във Фонд „Резервен“, което означава, че те ще бъдат отпуснати, само ако бъдат налични. Важно е да се знае, че средствата, необходими за обезпечаването на тези пера от бюджета, са
били разчетени от допълнителна продажба на общинска собственост.

  От патриотичната организация са категорично против това и допълват, че „този ресурс е изчерпаем и не бива да го пилеем, за да запълваме дупки във финансите на града“. Вместо това трябва да се преосмисли политиката в тази насока, като се увеличат приходите от стопанска дейност, невзети и просрочени задължения, държавно финансиране, европроекти и т.н. 

  От „Възраждане“ обръщат внимание на докладната записка за избор на нов, постоянен управител на „Градски транспорт Добрич“ ЕООД. Според тях е направен опит да бъде облагодетелстван един от бъдещите кандидати, но общинските съветници не са допуснали това да се случи. Гласувано е да отпадне изискването за професионална компетентност, което не съответства на законовите нормативи и дори не е присъствало в миналогодишния конкурс. Увеличен е и броят на представителите на ОбС в комисията, която ще оценява допуснатите участници, от двама на четирима, което е важно условие, гарантиращо безпристрастието на процедурата.

  Възрожденци обръщат внимание на съгражданите си, че се прави опит за вдигане на местните данъци и такси. Въпреки предизборните обещания се оказва, че това е сред първите задачи на управленския екип на г-н Йорданов. Направен е опит да се гласува докладна за съставяне на специална комисия в тази насока, но общинските съветници са избегнали този капан.

  От „Възраждане“ призовават всички патриоти, родолюбци и национално отговорни българи да защитят историята, културата и идентичността ни, които биват ежедневно поругавани и заличавани. „Нека отбележим достойно Националния празник на трети март“!


Повече може да видите в прикаченото видео:

Възраждане иска забрана за строителство на 41 плажа

 

Константина Петрова, „Възраждане“: Промените в ЗУЧК са шанс за спасение на плаж Болата

 

  На свое заседание Народното събрание прие промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие. Едно от внесените предложения е за забрана за строителство на разстояние 500 метра от брега на 3 обособени плажа - Иракли, Карадере и Корал.


  От парламентарната група на Възраждане предложихме защитените плажове да бъдат не 3, а 41, от Дуранкулак и Болата на север до плажове на южната ни граница с Турция. Аргументи за отхвърлянето на предложението липсваха изцяло, въпреки гръмките твърдения на управляващите, че опазването на
плажовете е техен ключов приоритет. Разликата между обещанията на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС и действията, които извършват, е очевидна. За да няма никакво съмнение, коалицията отхвърли и предложение на собствените си коалиционни партньори от Зелено движение за добавяне на 9 плажа, част от предложението на
Възраждане.


  В допълнение на същия закон се прие дейностите по охрана, санитарно- хигиенно поддържане и възстановяване на определени плажове да се организират от областния управител, чрез ежегодно представяне на план-сметка пред Министерски съвет. Също така обласният управител ще отговаря за
поддръжката и ремонта на морските хидротехнически съоръжения, вълноломите, предпазващи от вредните въздействия върху морския бряг. Това означава, че след влизането в сила на тези допълнения ще има отговорно лице за възстановяването на буните на плаж Болата, пострадали от лоши метеорологични условия и от прехвърлянето на отговорност между различните министерства през последните години. Пълното разрушаване на буните би означавало плаж Болата да изчезне напълно.

Константина Петрова : От управляващата коалиция лишават от права и ограничават дейността на урбанистите и ландшафтните архитекти

  От управляващата сглобка, обслужваща единствено частни, корпоративни или чужди интереси на някое Посолство, внесоха Законопроект за изменение на Закона за устройство на територията, който ощетява професионално специалисти, като урбанистите и ландшафтните архитекти. Законопроектът мина на първо четене и по всичко личи, че за пореден път частният, олигархичен интерес, ще бъде предпочетен пред гражданския.

  “Предложеният Законопроекта, лишава от право на упражняване на проектантска дейност, лица с професионална квалификация: “Урбанист” и “Ландшафтен архитект”. Това не са регулирани професии, по този начин се дискриминират правата на тези лица, които в сегашната редакция на чл. 229 ал. 3 от ЗУТ са технически правоспособни и имат право на извършване на проектантска дейност.

  Предложените изменения  упълномощават управителните съвети на съответната Камара да направят преценка, за съответствието, с държавните изисквания за придобиване на висше образование, само за лица, които са провели обучение по дадената регулирана професия, а  от текста не става ясно, за кои регулирани професии става дума. Идеята е да се повиши качеството на проектантите, но от управляващата сглобка, за пореден път демонстрират управляващата си немощ и така внесеният Законопроект, Законът действа с обратна сила и ще сте стигне до там, че ще бъдат отнемани правоспособности на урбанисти и ландшафтни архитекти ”, коментира народният представител Константина Петрова.

  Тя допълни още, че при прилагането на тази норма, извън нейното правно регулиране ще останат магистрите по ландшафтна архитектура и урбанизъм. Не е ясно, по какви критерии управителният съвет ще преценява съответствието на проведеното обучение с държавните изисквания. Съгласно Закона за висшето образование за тези  професии с подзаконов нормативен акт – наредби на министъра на образованието, са определени съответните държавни изисквания за провеждане на обучение по тези специалности.

  Адресати на тези наредби са висшите училища, а не съответните проектантски камари. ВУЗ-овете са длъжни да акредитират, отделно от акредитираните професионални направления, които има. Обучението по регулираните професии “Инженер в инвестиционното проектиране и архитект”, преценката, дали обучението съответства на държавните изисквания, се извършва от Националната агенция по оценяване и акредитация, при откриване на проект за съответната регулираната специалност.

  “Именно тази оценка е гарант, че са спазени държавните изисквания към специалности, а чрез този Законопроект искате да делегирате тези права и на камарите. И в сегашния текст е посочено изискването, че дипломите трябва да бъдат издадени от акредитирани висши училища.

  Изменението, което се предлага със Законопроекта, а именно, да бъде отменена ал. 1 на пар. 13 от преходните разпоредби на ЗУТ е също дискриминационна. Тази норма касае даването на пълна проектантска правоспособност на лица, завършили съответните специалности, преди влизането в сила на ЗКАИИП и ЗУТ, тъй като режима по това време е бил съвсем друг. С отмяната на тази норма ще се придава обратно действие на сегашните изисквания за придобиване на проектантска правоспособност и много от лицата, които притежават такива дипломи, няма да отговарят на новите изисквания, което ще ги лиши от правото да упражняват проектантската професия, тъй като тяхното обучение не може да съобрази със сегашните изисквания”, заяви още от парламентарната трибуна, народният представител от “Възраждане”, Константина Петрова.

Страница 1 от 13

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Костадин Костадинов: Добрич прилича на запустяла градина (Видео)
виж още...
Подписка за референдум в защита на лева започна Възраждане в Добричка област (Видео)
виж още...
ПП Възраждане издига за кмет на Добрич инж. Георги Джендов
виж още...
И едно здраво дърво е недопустимо! (Видео)
виж още...

НОВИНИ И СЪБИТИЯ

Възраждане с декларация срещу онлайн обучението в Добрич
виж още...
Възрожденци сведоха глави пред освободителите на Добрич
виж още...
Възраждане Добрич поиска да отпадне общинска такса за удостоверение за липса на задължения
виж още...
Възраждане пита кой е отговорен за близо 1 млн. лв санкция, свързана с Градски транспорт Добрич
виж още...
Възраждане е против драстичното увеличение в заплащането на общинските съветници
виж още...
Константина Петрова от Възраждане: НЕ на перките в Черно море!
виж още...

Facebook

© 2024 ПП „Възраждане“ - Добрич. Всички права запазени.