Зловещ експеримент на РИОСВ – Варна в Дуранкулашкото и Шабленското езеро

   Експериментално косене по време на размножителния период на птиците в района на Дуранкулашкото и Шабленското езеро проведе РИОСОВ – Варна. Това стана ясно от отговора на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов по повод въпрос за извършено нарушение, зададен от народния представител от Възраждане Консатнтина Петрова. Оказва се, че оторизираните с опазването на околната среда институции не са се съобразили с посочените в нормативната уредба срокове, в които е забранено извършването на подобни дейности. 
 
  Във въпроса си до министъра народният представител от Добричка област Константина Петрова пита, защо в района на двете езера, които са защитена природна местност, е извършено косене на тръстика и нейното изнасяне, при положение, че това не трябва да се прави до 1 август, поради размножителния период на птиците. 
Косенето и извършено в изпълнение на природозащитен проект по Оперативна програма „Околна среда“ с наименование „Дейности за подобряване на състоянието на влажни зони Дуранкулашко езеро и Шабленско езеро“. Периода на проекта е от 3 септември 2020 г. до 3 май 2024 г., а общата му стойност е 2 297 435 лв. Предвидени са редица дейности, като една от тях е управление на масивите от водолюбива растителност. Става дума за косене на тръстиката и нейното изнасяне. За допустимите периоди на косене на тръстика има ясно изписани правила в действащите планове за управление на защитените местности Дуранкулашко езеро и Шабленски езерен комплекс, подчерта Константина Петрова. Тя уточни, че че такова не е допустимо в периода до 1 август поради размножителния период на птиците. 
 
   Оказва се обаче, че в края на месец юни РИОСВ-Варна е извърши сериозно нарушение на Закона за биологичното разнообразие, чл. 38, ал.1, т. 4, навлизайки със самоходна косачка в защитената местност. Извършеното косене на тръстики в разгара на размножителния сезон за птиците е довело до унищожаване на гнезда и нелетящи малки птици. Още повече, че тази година поради изключително ниските температури през зимата и пролетта гнездовият период на птиците започна по-късно, посочи още народният представител от Добричка област във въпроса си до министъра на околната среда и водите. Защо РИОСВ-Варна самоволно не спазва регулациите в проекта, който изпълнява и където ясно се посочва, кои са допустимите за косене периоди, попита от парламентарната трибуна Константина Петрова. Защо държавата финансира проекти и дейности, които нарушават законодателството и не подобряват състоянието на местообитанията и видовете, а точно обратното - нарушават ги. Можем ли да считаме РИОСВ - Варна като ефективен контролен орган и гарант за опазване на биоразнообразието, когато самата инспекция извършва тежки нарушения, попита още Петрова. 
В отговор на въпроса министър Попов потвърди изнесените факти, че в района на защитената местност е извършено косене на тръстика в периода 26 – 27 юни 2023 г. То било извършено с цел тестване на терен на капацитета и ефективността на закупеното по проекта оборудване. 
 
   Окосената територия е 3 дка., а извършените проби са направени при пълно натоварване на машината. Според министъра експерименталното косене не е довело до значително отрицателно въздействие върху защитената територия. 
Така, от отговора на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов става ясно, че действително е извършено нарушение, като не са спазени посочените в нормативната уредба срокове. 
В отговор на посоченото от Попов, народният представител от Добричка област Константина Петрова припомни, че в района има много защитени растителни и животински видове и не би трябвало да си правим подобни експерименти с природата.

 

 

 

 

 

Депутати от Добрич на церемонията по издигането на българския трибагреник в Рожен

   Народните Представители от ПП "Възраждане" Константина Петрова и Димчо Димчев присъстваха на церемонията по издигане на българското знаме на роженските поляни. Депутатите бяха посрещнати от немалка група членове и симпатизанти на ПП "Възраждане" от Добрич и Варна. Историческото събитие също така беше посетено и от много добруджанци избрали планината като дестинация за лятната почивка.

 

   Монументът на българското знаме е с височина 111 метра и е издигнат на 1430 метра надморска височина в сърцето на Родопа планина.Националния флаг над роженските поляни беше издигнат на 13 юли 2023г.

Опасен ли е моста на Агромагазина? (Видео)

  Всички в град Добрич го познаваме като моста на Агромагазина, огромен брой граждани го ползват всекидневно, но замисляме ли се какво е реалното състояние на съоръжението на бул "Добруджа"? Още през 2020г. ние от ПП "Възраждане" - Добрич изпратихме сигнал до Община Добрич относно лошото състояние на моста по бул."Добруджа". Бяха задени редица въпроси за техническото  и конструктивното състояние на пътната артерия. Отговорът който получихме от местната администрация беше едновременно смущаващ и учудващ. Три години по-рано още през 2017г. независима експертна комисия е направила техническо обследване стига до заключението, че този мост има спешна нужда от ремонт!

  През месец Юли 2023г. ние решихме да заснемем текущото състояние на съоръжението. Три години по-късно, нищо не е свършено, преминаването е опасно, а мерки за неговото обезопасяване няма абсолютно никакви. Общината не си е свършила работата и само можем да се молим да не се стига но трагедия, за се обезопаси и ремонтира това така важно за всички граждани съоръжение. 

Страница 1 от 9

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Костадин Костадинов: Добрич прилича на запустяла градина (Видео)
виж още...
Подписка за референдум в защита на лева започна Възраждане в Добричка област (Видео)
виж още...
Село Добромир и Димитър Дончев Доктора (Видео)
виж още...
И едно здраво дърво е недопустимо! (Видео)
виж още...

НОВИНИ И СЪБИТИЯ

ПП Възраждане издигна Калинка Василева за кандидат за кмет на Община Генерал Тошево
виж още...
ПП Възраждане издига Марин Попов за кандидат за кмет на Община Балчик
виж още...
ПП Възраждане издига Искрен Събев за кандидат за кмет на Община Добричка
виж още...
ПП Възраждане издига Елена Соленкова за кандидат за кмет на Община Шабла
виж още...
ПП Възраждане издига за кмет на Добрич инж. Георги Джендов
виж още...
Ново ръководство на ПП Възраждане - Добрич
виж още...

Facebook

© 2023 ПП „Възраждане“ - Добрич. Всички права запазени.